All for Joomla All for Webmasters

Шипката - верен съюзник срещу болеститеЗа шипката от край време се знае, че притежава редица полезни действия. Още древните хора са използвали червените плодове на бодливия храст, въпреки че дори не са подозирали голяма част от свойствата, които тя притежава.
Първоначално шипки са били използвани като лек срещу кучешки бяс, а по-късно лечение с шипки се е прилагало по отношение

на множество болестни състояния, днес наричани общо авитаминози.

Основните ползи за здравето, с които шипката може да се похвали, се дължат на специфичната за плода комбинация между витамин С и цял куп други полезни съставки, които превръщат плода в предпочитан лек за борба със споменатата вече авитаминоза, наричана от някои скорбут, още с хипервитаминозата, която може да се появи в резултатаот прекарано тежко заболяване или пролетна умора. Общият ефет е повишаване на жизнения тонус и стойностите на работоспособността на отделния човек.

Шипките се препоръчват още за цялостно укрепване на имунната и кръвоносната система, за правилното функциониране на щитовидната жлеза и главния мозък.

Като профилактичен продукт плодът е популярен гарант срещу появата кожни раздразнения, успешно съдейства за възстановяването на кръвоносните съдове и клетъчните мембрани. Шипкова терапия се прилага и при появата на песъчинки в бъбреците и пикочните канали, както и при редица общи инфекции от рода на коклюш, пневмония и др.

Шипката е и пръв приятел на черния дроб, като в същото време понижава кръвната захар при хора, болни от диабет.

Най-често обаче в наши дни шипката се използва за лечение на кашлица, грип и настинки.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.