All for Joomla All for Webmasters

Ароматерапия – здраве за духа и тялотоЧувствате се уморени, напрегнати, а организмът ви постоянно изпраща сигнали, че нещо не е наред. Понякога се нуждаете единствено от точния аромат, който да ви отпусне и да ви припомни какво е да се чувствате добре в кожата си. Поддайте се на влиянието на

ароматерапията и си подарете здраве за духа и тялото. Още преди хиляди години хората са вярвали, че извличането на аромати и овладяването на техните свойства е магия, която само богоизбраните владеят. Днес ароматерапията се утвърждава все по-упорито като метод в алтернативната медицина, който лекува, без да натоварва организма с излишни антибиотици.  Как точно действа тя?

Ароматерапията влияе върху четири от системите на тялото:

лимбична – отговаря за емоциите, паметта, настроенията;
обонятелна – клетките улавят вещества под формата на аромати и чрез някои химични процеси направляват поведението на човека;
ендокринна – управлява се от жлези, произвеждащи хормони, които регулират жизнените процеси в организма;
нервна – контролира процесите в тялото;
Обонянието изпраща сигнали на централната нервна система, която отговаря за ендокринната. Там отделените хормони повлияват на лимбичната система, като отключват спомени и чувства, които по една или друга причина сме заключили в нас.

Именно някои миризми връщат необходимия баланс на организма, като му припомнят забравеното. Тайното оръжие на ароматерапията са етеричните масла, които се извличат от корените, листата, стъблата и цветовете на растенията. Те са силни и бързо „заразяват“ въздуха с благоуханния си аромат. Най-често тялото ги приема през кожата(под формата на ароматни вани и масажи) или чрез вдишвания.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.