All for Joomla All for Webmasters

Витамин D – слънчевият хормонВитамин D е единственият витамин, който организмът може сам да образува под въздействието на слънчевата светлина. Витамин D е важен за растежа, тъй като регулира калциево-фосфорната обмяна в организма. Витамин D, наричан още

калциферол, e мастно-разтворим витамин, който се натрупва и съхранява дълго време в мастните тъкани. Tоест не прекалявайте с приема на витамин D, тъй като това може да доведе до хипервитаминоза и  завишени нива на калций, а впоследствие - до запек, главоболие, жажда, слабост, гадене, липса на апетит. Високите дози витамин D могат да предизвикат отлагане на калций в меките тъкани, което да доведе до увреждане на бъбреците и сърдечно-съдовата система.

Витамин D е важен за растежа и укрепването на костната структура, спомага за усвояването и поддържането на подходящи нива на калций и фосфор (важен за минерализирането на костите) от организма.

Как организмът ви да си набави витамин D? 

Млякото е богат източник на витамин D, както и всички млечни продукти, също и сьомгата, скаридите, яйцата, черния дроб. Витамин D неслучайно е наричан слънчев хормон заради възможността да се образува в организма, под въздействието на слънчевата светлина. Когато ултравиолетовата светлина попада върху кожата, тя влияе на кожните клетки и превръща една форма на холестерол в тях (7-дехидрохолестерол) в холекалциферол - форма на витамин D3.

Недостигът на витамин D може да доведе до редица заболявания на костната система. Смята се, че витамин D е от голямо значение за превенцията от някои тумори, също е способен да регулира растежа и функцията на мозъчните клетки. Витамин D е важен за имунната система и има противовъзпалително действие. Може да играе важна роля в предотвратяването на заболявания като рак на гърдата, атеросклероза, депресия, епилепсия, хипертония, остеопороза, възпаление на венците, псориазис, периодонтална болест, остеомалация.

Витамин D за бебета

Този витамин е важен за бебетата, тъй като се смята, че предотвратява вероятността от развиване на шизофрения. Дефицитът на витамин D при може да причини и рахит – костни деформации и забавяне на растежа. Ето защо до 12 месеца бебето трябва да приема 25 микрограма на ден капки с витамин D, а впоследствие – 50 микрограма. Витамин D също се набавя чрез кърмата и при излагането на слънчева светлина, така че е необходимо ежедневно да извеждате бебето на слънце и въздух. Смята се, че децата, родени през есента и зимата, имат по-голяма нужда от витамин D точно поради липсата на достатъчно слънчеви дни през този период от годината. Важно е също както бременните, така и кърмещите жени да приемат витамин D.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.