All for Joomla All for Webmasters

Кокосово масло – най-здравословната мазнинаКокосовото масло (кокосово олио) е обявено от специалисти за „най-здравословната мазнина в света“. В България все още е малко познато, дори често е бъркано с палмовото масло. Какво (не)знаем за кокосовото масло?Кокосовото масло (кокосово олио)

е мазнина, която се добива от кокосови орехи. Филипинските острови са най-големият износител в световен мащаб, но се добива също по крайбрежията на Индия и в Малайзия. Кокосовото масло се използва в хранително-вкусовата промишленост от над 150 години. Преди години диетолози в САЩ го заклеймяват като нездравословно заради висок процент наситени мастни киселини. Впоследствие имиджът му е напълно възстановен и дори е обявено за „най-здравословната мазнина в света“.
 
Кокосовото масло няма мирис и вкус и не се окислява при печене и пържене. За разлика от повечето мазнини, които са изградени от дълговерижни наситени мастни киселини, то е изградено преди всичко от средноверижни мастни киселини. Това е важно, защото дълговерижните мастни киселини водят до покачване на „лошия“ холестерол (LDL) и повишен риск от сърдечносъдови заболявания, а средноверижните мастни киселини се преобразуват в „добър“ холестерол (HDL).

Видове кокосово масло

Натурално, нерафинирано кокосово олио – извлича се от пресни кокосови орехи.
Рафинирано кокосово олио – започва се с „копра“ (изсушена кокосова вътрешност), която се рафинира, обезцветява и обезмирисява.
Хидрогенизирано кокосово масло – хидрогенизирането е с цел да се повиши точката на топене на кокосовото масло. Съдържанието на наситени мазнини се повишава и има риск да се получат вредните транс мазнини.
Фракция от кокосово масло – част от кокосовото олио, от което се отделят остатъчните дълговерижни мастни киселини. Така кокосовото масло става още по-здравословно. След фракционирането остават предимно каприлова и капронова мастни киселини. Кокосовото масло след фракция е почти изцяло наситено и по-устойчиво на термична обработка. Може да се използва за пържене и печене неопределено време, защото не се ароматизира и не се окислява.
Кокосово масло – хранителни качества
Кокосовото масло съдържа между 86,5 - 90% наситени мастни киселини, 5 до 6% полиненаситени мастни киселини и 1,5 до 2% мононенаситени мастни киселини. 45% от състава се пада на лауриновата киселина, 17% на миристиновата киселина, 8% на палмитиновата, 8% на каприловата, 7% на карпоновата и 5% на стеариновата киселина.

Хранителни стойности в 100 г кокосово масло: 862 ккал; 100 г мазнини; 0 г въглехидрати; 0 г белтъчини

Кокосово масло – здравословни качества
Кокосовото масло увеличава „добрия“ и намалява „лошия“ холестерол в кръвта и така предпазва от сърдечносъдови заболявания. Освен това някои мастни киселини, които съдържа, убиват бактериите Candida и помагат при кандидоза.

Как да изберем и съхраним кокосовото масло?
Най-качественото кокосово масло е от Филипините – със стандарт на качество “А”. Избирайте нерафинирано кокосово олио за варене или печене на фурна и фракционирано за пържене. Избягвайте хидрогенизирани кокосови масла, заради риска от съдържащи се в тях транс мазнини. Кокосовото масло може да се съхранява на студено място в затворен съд до две години. По-устойчиво е в твърда форма, т.е. съхранявано при температури под 24,5 градуса Целзий.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.