All for Joomla All for Webmasters

Мърльо като малък - здрав като голямСвикнали сме да правим забележки на децата си, когато се изцапат и винаги се стараем да им втълпим, че хигиената е най-важна.Е, грешили сме. Поне според едно американско изследване, изводите от което са, че родителите, които оставят децата

си да се цапат, може би ги предпазват от някои болести в зряла възраст.

Изследването показва, че прекалено чистата, прекалено хигиеничната среда в детството може да увеличи риска от възпаление в зряла възраст, което на свой ред увеличава риска от много болести, по-специално сърдечносъдови, заяви ръководителят на екипа Томас Макдейд.

Учени от Северозападния университет на Чикаго си поставили за цел да разберат до каква степен детската среда влияе върху производството на C-реактивния протеин, което се увеличава при възпаления, т.е. при реакции на организма срещу инфекции или наранявания.

Учените изследвали данни от проучване във Филипините, обхванало деца на над 3000 жени.

Децата, родени през 80-те, били проследени от раждането им до 22-годишна възраст.

Състоянието им било отчитано на всеки два месеца през първите две години след появата им на бял свят, а след това на всеки 4-5 години.

Хигиенните им навици също били следени.

Взетите проби кръв показали, че филипинските деца по-често са били засегнати от инфекции в сравнение с децата в САЩ.

За сметка на това концентрацията на C-реактивния протеин в пробите кръв, взети след навлизане в зряла възраст, била по-малка у участниците в изследването във Филипините, отколкото в кръвните проби на американските им връстници.

Средната концентрация на C-реактивния протеин била 0,2 мг на литър кръв у филипинците, при 1-1,5 мг на литър кръв у американците.

Следователно, след като навлезли в зряла възраст, филипинските участници страдали от по-малко инфекции в сравнение с американските им връстници.

Все пак, няма как да отречем, че чистите ръце са най-важни, така че, нека да се цапат, но умерено.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.