All for Joomla All for Webmasters

Зимата налага особени грижи за децата

Едва ли има някой, който не знае, че в зимните дни нарастват риска и честотата на инфекциозните заболявания, особено респираторните. На тях са особено подложени децата с тяхната неустойчива имунна система и все още слаби защитни сили. Какви мерки трябва да предприемат родителите, за да предотвратят тези заболявания?

Как да ги предпазим от зимните болести?
По възможност е желателно да се избягва посещението в закрити помещения, където има много хора. Струпването на хора допринася за по-лесното предаване на болестотворни микроби от болния човек към здравия. Сред инфекциите, причина за които се явява въздушно-капковият път на заразяване и които буквално витаят във въздуха, са грипът, острите респираторни вирусни инфекции, ларингитът, отитът, катарът, ангината, пневмонията и др.
Преди да участвате заедно с децата в масови мероприятия през зимата, особено ако става дума за малчуган, който се отличава с повишена заболеваемост, добре преценете всички „за” и „против”. Достатъчно рисковано е вече това, че детето трябва да посещава училище или детска градина.
Винаги избягвайте контакта с деца или възрастни, които кихат, кашлят, имат висока температура, хрема или диария.
Ако вие самите сте болни, за да защитите детето от инфекция, слагайте си защитна маска, старайте се по възможност да не се намирате твърде близо до него и си мийте ръцете, както и неговите, възможно най-често.
Овлажнявайте въздуха в жилищните помещения. Използвайте уреди за овлажняване на въздуха, или просто поставете върху радиатора съд с вода, която постепенно да се изпарява. Нормалната влажност на въздуха е 50%. Най-комфортната температура на въздуха в помещението е 21-22 градуса по Целзий.
Децата обикновено отказват да пият вода през зимните дни, особено когато са болни. А достатъчното количество течности – това е основата за нормална дейност на организма. По-често предлагайте на малчугана вода и други течности, например натурални плодови и зеленчукови сокове.
Когато детето е болно, не го принуждавайте насила да се храни. Дори най-слабите деца имат достатъчен запас от калории, и не е задължително да се форсира тяхното хранене в тежките дни, когато боледуват. Най-добре е да предлагате на болния малчуган натурални сокове и плодове, но не и газирани напитки.
Малките деца трябва да се учат да кашлят, а така също да им се напомня, че трябва да го правят. Кашлицата е един от механизмите за очистване на дихателните пътища от замърсяване и инфекции. Старайте се да не използвате по възможност препарати против кашлица, и не ги купувайте без лекарски съвет, защото всички те не лекуват заболяването, а само намаляват симптомите, които в един момент могат да бъдат необходими за организма.
Ако навън е много студено, обличайте детето по-топло. Облеклото трябва да бъде многослойно и леко, за да се сваля лесно и отново да се облича, когато детето влиза от улицата в дома и обратно. Следете за това, малчуганът да не се поти много. Потоотделянето снижава температура на тялото и го изстудява. Такива колебания в температурата способстват за възникването на инфекции.
Независимо от студа не ограничавайте игрите на децата на свеж въздух. Физическата активност стимулира имунитета. Не задържайте болното дете едва ли не насила в леглото.
При появата на хрема и невисока температура съвсем не е задължително да се търси лекарска помощ, ако детето е активно и общото му самочувствие не страда. Промивайте му носа с физиологичен разтвор. Леките респираторни заболявания преминават сами след няколко дни без всякакво лечение.
Ако детето има висока температура (над 38 градуса по Целзий) и тя продължава повече от 2 дни, ако то диша тежко и шумно или ви безпокоят други признаци на заболяване (сънливост, пожълтяване на кожата или бледност, силна слабост) спешно потърсете лекар

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.