All for Joomla All for Webmasters

Да даваме ли на децата дъвка?

Деца с хранителни алергии не бива да дъвчат дъвки с ароматизатори и оцветители, не, че за другите е много полезно, но за тях специално е очевадно вредно.Да не забравяме, че дъвката може да бъде преносител и на зарази, защото често някои деца я използват за пластилин – дъвчат, правят балони, вадят я от устата си,

моделират я и после отново я лапат. Да не говорим, че може да я изпуснат и пак да я лапнат. А че понякога дъвчат дъвка докато играят: тичат, скачат, борят се, пеят, викат и съответно може да се случи голяма и непоправима беля.

Стоматолозите алармират, че постоянното дъвчене може да намали здравината на зъбите и да ги деминерализира, да извади пломбите, а дъвките със захар да разрушат емайла и да допринесат за по-бързото развиване на кариеси.

Постоянното дъвчене на дъвка може да е причина и за на глет не свързания с нея проблем като скърцането със зъби по време на сън – обяснява се с това, че дъвкателните мускули извършват повече движения през деня и съответно са по-активни и през нощта.

Постоянното дъвчене на дъвка може да е причина и за намаляване на кръвоснабдяването на мозъка, а от там да произтекат проблеми като липса на концентрация, влошаване на паметта, постоянна умора. А ако детето все още не се е научило да говори, може да не се научи изобщо да изговаря правилно някои звуци.

С една дума – имайте едно наум и за дъвките. И внимавайте с аспартама, който присъства в някои от тях.
Ще кажете колко дъвки сме издъвкали – нищо ни няма. Така е, на едни им няма, но други не знаят дали гастритът не им се е проявил още в училище, когато постоянно са дъвкали дъвка, докато не се е намерил учител, с достатъчно авторитет, да им каже – изхвърли я.
При всеки е различно, но не пречи да сме информирани за света, в който живеем. Навремето децата в племената от малки са били обучавани коя трева е ядлива, кой храст е отровен, от кои животни трябва да се пазят и т. н. Днешният свят е много по-опасен и много по-изпъстрен с всякакви изкушения, но ние самите не познаваме достатъчно потенциалните опасности, които ни заобикалят и не можем да бъдем много от полза за децата си. Да не говорим, че светът постоянно се трансформира, обновява, появяват се нови и нови неща и ние винаги трябва да сме в крак с промените.

С една дума не е лесно да живееш във времето на дъвката и високите технологии.

Заедно в Кухнята

Детски Кът

Здраве

 

© © 2024 Перфектна Мама. Всички права запазени.